Praktisk guide: SWOT analyse for webshopejere

Julian F. Christmas
Af Julian F. Christmas · 16 Feb 2018 · Læsetid: 21 min.

Praktisk guide: SWOT analyse for webshopejere

At lave en grundig SWOT analyse – styrker, svagheder, muligheder, trusler – er noget mange MBA studerende lærer. Desværre ser jeg ofte at du som ejer leder indenfor e-Commerce behandler SWOT analysen som geometri i folkeskolen. Det er en af de ting du lærer, men som du aldrig vil komme til at bruge.

Men SWOT analysen kan noget. Den kan give dig en konkret vurdering af din virksomhed og dennes position i sin industri. I denne artikel vil jeg gå helt i bund med hvordan du trin for trin laver en SWOT analyse af din webshop. Du vil lære det basale og du vil finde mange guldkorn i din egen virksomhed.


Indholdsfortegnelse

Hvis du har fået selv den mindste undervisning inden for virksomhedsledelse og økonomistyring, så kender du helt sikkert den klassiske SWOT analyse.

Hvis du ikke kender SWOT, så er det en metode til at forstå de interne og eksterne faktorer, der kan påvirke din virksomheds success.


Tænk på det som en ramme og metodisk tilgang til at analysere din virksomhed og lægge en langsigtet strategi.

SWOT analysen blev oprindeligt udviklet af Albert S. Humphrey i 1960’erne og bruges stadig den dag i dag. Hos Intelligo bruger vi SWOT analyser af vores kunders webshops løbende. Det sikrer, at vi er opmærksomme på nye trends, nye muligheder og de farer der opstår for enhver eCommerce virksomhed.


SWOT, der står for Strengths (Styrker), Weaknesses (Svagheder), Opportunities (Muligheder) og Threats (Trusler), hjælper dig med at positionere din webshop og sikrer væksten.


I denne artikel vil jeg hjælpe dig med at forstå SWOT analysen, selv hvis du ingen uddannelse indenfor virksomhedsledelse har. Jeg vil også vise dig hvordan du kan bruge den aktivt i din eCommerce virksomhed.

Hvorfor skal jeg lave en SWOT analyse af min webshop?

Der findes mange metoder og fremme værktøjer til at analysere en virksomhed. Du kender måske akronymer som:

  • SOAR (Strengths, Opportunities, Aspirations & Results)

  • SCORE (Strengths, Challenges, Options, Responses, Effectiveness)

  • NOISE (Needs, Opportunities, Improvements, Strengths, Exceptions)

De fleste, hvis ikke alle, er bygget op omkring det fundamentale SWOT matrix. Lige præcis dette er en af grundende til, at selv 60 år efter sin opfindelse, er SWOT analysen stadig en af de mest populære metoder til at analysere virksomheder.


Der er en anden grund til at SWOT analysen er så populær: SWOT er simpel og fleksibel.

Intuitivt og let at forstå

“Styrker, Svagheder, Muligheder og Trusler” er intuitive kategorier som alle forstår. Samtidig er de fire kategorier fleksible, de kan bruges til analysere en frisørsalon, din webshop og den danske stat.


Ud over at være et simpelt værktøj, så giver SWOT dig også konkrete indsigter, du kan handle ud fra på den korte og lange bane.

Hvad kan en SWOT analyse fortælle mig?

Med en gennemarbejdet SWOT analyse kan du:

  • Forstå nuværende og fremtidige planer

  • Forstå nuværende og fremtidig positionering af dine produkter eller services

  • Kende din konkurrenter, kunder og markedstrends bedre

  • Udarbejde præcise strategier og taktikker for at modsætte dig trusler i dit marked

Det er altså det forbedrede strategiske overblik og konkretiseringen af din virksomheds nuværende og fremtidige position i markedet, du skal bruge SWOT analysen til.


Men hvad er en SWOT analyse egentlig og hvordan skal du lave den for din webshop? Det kommer vi til nu.

Hvad er en SWOT Analyse?

Tanken bag SWOT er, at alle faktorer der påvirker en virksomhed, kan deles op i fire kategorier:

  • Styrker: Alle de ting din virksomhed pt. er god til og som du kan beskrive som en “styrke”.


  • Svagheder: Alt din virksomhed pt. har udfordringer med.


  • Muligheder: De mange muligheder der pt. er i jeres marked, som du med de ressourcer virksomheden pt. har kan udnytte.


  • Trusler: De store markedskræfter, det kan være konkurrenter, nye lovforslag og skiftende markedstrends.

Interne og eksterne faktorer

I den klassiske SWOT analyse kaldes Styrker og Svagheder som interne faktorer, i modsætning til Muligheder og Trusler, der ses som eksterne faktorer.

Andre har også tolket og forstået Styrker og Muligheder som “hjælpsomme” for din virksomheds vækst. Svagheder og Trusler forstås i denne fortolkning som “skadelige” for virksomhedens vækst.


Sammensætter vi disse to forståelser af SWOT kommer vi frem til det klassiske SWOT matrix, som dette:


Klassisk swot analyse matrix med interne og eksterne faktorer

Enhver virksomhed, uanset størrelse og branche, kan dele alle faktorer der påvirker virksomhedens drift og fremtidig succes ind i disse fire kasser.

Eksempel på en SWOT analyse for en webshop

Lad os tage et eksempel. Du driver en urbutik. Det er en ældre virksomhed og du har ansatte med over 20 års erfaring fra ur branchen. Du har både en webshop og 4 fysiske butikker rundt omkring i Danmark. Du har et stort udvalg af budget venlige ure, men ikke så mange luksuriøse og dyre ure på lager. På dine lokale markeder er du oppe imod virksomheder som Skagen Watches, Omega og Rolex. De bruger betydeligt flere midler på outdoor og andre reklamekanaler end du gør. Du har dog, taget din størrelse taget i betragtning, mange besøgende på din webshop.


Din overordnede SWOT analyse kunne komme til at ligne noget i retning af:

  • Styrker: Mange budget venlige produkter, stor intern ekspertise, gode interne markedskompetencer.


  • Svagheder: Få ure i luksusklassen, dårlig placering af dine fysiske butikker.


  • Trusler: Online og offline urbutikker, yngre mennesker køber færre ure, vækst indenfor digitale smart ure, forretninger med mange varekategorier som Amazon eller Bilka.


  • Muligheder: Optimering af nuværende webshop, øgning af konverteringsraten for at udnytte besøgstal bedre, øge salget af budget ure, udvise mangeårig ekspertise bedre.

Dette er kun et hurtigt eksempel, hvis du vil have det fulde potentiale ud af din SWOT analyse, så skal du gå mere i dybden med din virksomhed.

Ved at gennemgå disse punkter, kan du få hjælp til at skabe en strategi der bygger på din virksomheds styrker, modarbejder svagheder og slår konkurrenterne.


Men hvordan laver du en lignende analyse af din webshop? Det kommer vi til nu.

SWOT analyse for eCommerce

Før du hopper i poolens dybe ende og begynder at gennemanalysere din virksomhed, så er der et par ting du skal have styr på først, for at gennemføre en succesfuld SWOT analyse:

  • Tid: Tiden du skal bruge på at foretage en SWOT analyse, kommer meget an på hvor stor din virksomhed er. Nogle virksomheder kan analysere på en dag eller to, andre kan tage flere måneder. Så afsæt den nødvendige tid før du går igang.


  • Data: En SWOT analyse baseret på mavefornemmelse alene går ikke. Du har brug for objektiv data som trafiktal, lagerbeholdning, virksomhedens økonomiske status m.v… Samtidig skal du have subjektiv data, som kunde- og medarbejderinterview.


  • Benchmark tal: De er strengt taget ikke nødvendige, men de er en god ide at have ved hånden. For ellers, hvordan kan du sige at antallet af månedlige besøgende er en styrke, hvis du ikke ved om du får flere eller færre end dine konkurrenter? Det er tal som du bare kan slå op, men med lidt snilde kan du estimere dem præcist nok til, at de kan validere dine egne antagelser.


I næste afsnit viser jeg dig, hvordan du skal indsamle alt den data du har brug for. Gør mig den tjeneste og indsaml faktisk data før du går igang med din SWOT analyse. Du vil takke mig for det senere, når du skal planlægge din strategi ud fra analysen.

Hvordan laver jeg en SWOT analyse?

Nu er vi kommet til hvordan du konkret laver en SWOT analyse af din virksomhed. Jeg har delt processen op i 5 trin for, at den bliver mere overskuelig.

Trin 1: Indsamling af objektiv data om din webshop

Dine objektive data, statistikker, trafiktal, salgsdata m.v., giver dig et konkret billede af din virksomheds performance. Objektiv data bør altid være grundlaget for en god analyse.

Men hvilken data skal du indsamle før du laver en SWOT Analyse?

Trafiktal for din hjemmeside

Log ind i din Google analytics eller andet trafikanalyse værktøj, og find:

  • Unikke besøgende pr. måned

  • Sidevisninger pr. måned

  • Trafiktrends (sæsoner og op/nedadgående)

  • % ændring måned over måned (MoM) og år over år (YoY)

  • Bounce rate

Konverteringsrate

Konverteringsraten er udtryk for den procentandel af dine besøgende der bliver til betalende kunder. Hvis du ikke driver en webshop kan det også være leads, nyhedsbrevstilmeldinger eller opringninger.


Du beregner konverteringsraten ved at tage det samlede antal ordre pr. måned divideret i antal besøgende på din hjemmeside i samme periode.


Et eksempel: Du har 3570 besøgende på din hjemmeside i marts måned. Du har 100 ordre i samme periode. Din konverteringsrate er så: (100 ordre / 3570 besøgende) * 100% = 2,80%


Hvis du har en større webshop kan det udover den overordnede konverteringsrate også være interessant at udregne konverteringsraten pr. kategori.

Kundeloyalitet

Hvor sandsynligt er det, at tidligere kunder vender tilbage og køber fra din webshop igen? For at finde data på din kundeloyalitet kan du bruge:

  • Net Promoter Score

  • Nye vs. returnerende besøgende

  • Andelen af kunder der har købt mere end 1 gang

Sociale medier

Trafikken fra sociale medier er stigende i disse år. Det kan derfor være interessant at kigge på følgende tal:

  • Sum af følgere/likes spredt over alle sociale netværk

  • Gennemsnitlig likes/kommentarer/delinger pr. opdatering (som procent af totale følgere)

  • Vækst i følgere/likes på alle sociale netværk set som MoM og YoY

Leveringsstatistik

Håndtering og levering af ordrer er et kritisk punkt for alle eCommerce virksomheder. Du skal derfor have konkrete tal for:

  • Gennemsnitlig leveringstid fra ordren er indgivet

  • Oversigt over evt. forsinkelser af leverancer med begrundelser

  • Kostprisen for levering fra lager til kunde

Livstidsværdi og gennemsnitlig ordrestørrelse

LTV (livstidsværdien) og gennemsnitlig ordrestørrelse (også kaldet AOV) er ofte det der afgører, hvorvidt en webshop er profitabel i det lange løb.


Den gennemsnitlige ordrestørrelse udregnes ved:

(Samlet omsætning - fragtomkostninger) / samlet antal ordre = gennemsnitlig ordrestørrelse


Livstidsværdien udregnes ved:

(Gennemsnitlig ordrestørrelse) x (gennemsnitlig antal ordre pr. tilbagevende kunde pr. år) x (gennemsnitlig fastholdelse af kunder i år)


Et eksempel: Din gennemsnitlige ordrestørrelse er kr. 531. Dine tilbagevendende kunder bestiller i gennemsnit 2,4 gang/år. De forbliver loyale og bestiller hos dig med denne frekvens i 3 år.

Livstidsværdien for dine kunder er derfor:

kr. 531 x 2,4 gang pr år x 3 år = kr. 3823,2 eller (kr. 3823,2 / 3 år) = kr. 1274,4 / år.


Som du kan se af denne beregning, så kan det have stor betydning for din virksomhed at øge den gennemsnitlige ordrestørrelse eller antal gentagne ordre pr. år.

Kundeanskaffelser

En vigtig del af din virksomheds succes er, at vide hvor og hvordan dine kunder kommer ind i forretningen. Du skal derfor kigge på tal som:

  • Top 5 trafikkilder (I absolutte tal)

  • Top 5 trafikkilder (Set ud fra konverteringsraten)

  • Omkostning pr. salg (Fordelt på trafikkanaler)

  • Antal brugte rabatkuponer pr. trafikkanal (Eksempel: Rabatkode der kun er delt på Facebook)

Søgemaskineoptimeringsdata

Der er og kan skrives langt og meget om søgemaskineoptimering for webshops, så det vil jeg ikke gå i dybden med i denne artikel. Dog er organisk trafik fra søgemaskinerne stadig ansvarlig for størstedelen af salg hos vores kunder, derfor er det vigtigt som minimum, at have styr på:

  • Nuværende placering på vigtige søgetermer

  • Domæne specifikke tal (total antal backlings, antal domæner der linker, domæne autoritet m.v.)

  • Samlet antal sider med værdifuldt indhold

  • Samlet antal søgeord webshoppen er synlig på (Hint: Google Search Console er et godt sted at finde dette datapunkt)

  • Vækst i backlinks MoM og YoY

Kundeservice data

Dyk dybt i din indbakke eller jeres fælles support system og find frem til:

  • Gennemsnitlig antal kundehenvendelser pr. dag, uge og måned

  • Stigning i kundehenvendelse vs. stigning i trafik/ordre (En drastisk stigning i antal kundehenvendelser uden en samtidig vækst i trafik / antal ordre er et tydeligt tegn på problemer)

  • Antal nødvendige kundeservicemedarbejdere og deres individuelle performance

  • Gennemsnitlig antal kundeservice emails vs. chat på hjemmesiden vs. telefon opkald.

Virksomhedens samlede effektivitet

Hvor effektive er I til at afsende ordrer og løse kundernes problemer? Her kan det være interessant at kigge på datapunkter som:

  • Gennemsnitlig svartid på kundehenvendelser

  • Gennemsnitlig tid fra første henvendelse til kundens problem er løst

  • Gennemsnitlig tid for pakning af en ordre

  • Gennemsnitlig tid for levering af individuelle produkter (Tænk her, er der særlige produktkategorier der tager længere tid at levere end andre?)

Objektive data er en ren guldgruppe

For at indsamle al denne data skal du ikke bare bruge et analyseværktøj. Du skal nærmest gennem samtlige værktøjer I bruger i din virksomhed. Jeg ved, at det kan være en stor mundfuld, men tag dig tiden til det. Blot ved at indsamle alle disse datapunkter vil det give dig en stor indsigt i hvad der holder din virksomheds vækst tilbage.


Nu skal vi videre til de subjektive data punkter…

Trin 2: Indsamling af subjektiv data

Omend objektive data er fantastisk og vi bruger dem meget her hos Intelligo, så kan de ikke fortælle dig hvad dine kunder føler for din virksomhed eller dine produkter.


De objektive data fortæller dig heller ikke noget om dine medarbejderes moral, arbejdsglæde eller udfordringer der holder dem tilbage i hverdagen.

Du skal derfor nu indsamle subjektive datapunkter fra din virksomhed. Vi tager normalt udgangspunkt i:

Kundeinterview og spørgsmål

At spørge dine kunder direkte - i butikken, via e-mail eller over telefon - er den absolut bedste måde at forstå dine kunder på. Hos Intelligo er vi så sikre på dette, at vi har udviklet en app der automatiserer dette for dig. Den kan vi altid tale om en anden dag, nu er det bare vigtigt du spørger dine kunder om:

  • Hvad kan dine kunder lide ved dit produkt eller din hjemmeside?

  • Hvad kan dine kunder ikke lide ved dit produkt eller din hjemmeside?

  • Hvilke forbedringer vil dine kunder der gerne - hvis nogen overhovedet?

  • Overordnet, hvad føler dine kunder I kan gøre bedre?

Medarbejderinterview og spørgsmål

Dine kunder er kun halvdelen af din virksomheds succes. Den anden halvdel bliver udgjort af glade og produktive medarbejdere.

Det kan derfor være yderst interessant at spørge dine medarbejdere om:

  • Hvad føler dine medarbejdere om din virksomhed og deres rolle i den?

  • Hvad vil dine medarbejdere gerne have ændret?

  • Hvad vil dine medarbejdere gerne have forbliver det samme?

Udover at spørge dine medarbejdere direkte, så kan du også med fordel arbejde med spørgsmål som:

  • Hvilke færdigheder er du eller jeres team specialiseret i?

  • Hvilke færdigheder bliver du nødt til at ansætte til eller outsource?

  • Hvilke færdigheder er ikke en del af jeres DNA, altså opgaver som du bliver nød til at bruge eksterne partnere til at løse?

Det overordnede mål med den subjektive analyse er, at finde ud af den ene ting i gør virkelig godt. Det kan eksempelvis være produktdesign, kundeservice eller marketing. Samtidig skal du finde frem til de færdigheder og områder, som du kan forbedre markant.

Trin 3: Konkurrentanalyse

Konkurrentanalysen er central indenfor områderne “muligheder og trusler” i vores SWOT analyse. Du skal derfor afsætte rigeligt med tid til at udføre dette trin af analysen.


Start med at liste jeres primære konkurrenter og find frem til følgende data:

Produktsortiment

Gennemgå dine konkurrenters hjemmeside og find frem til svar på spørgsmål som:

  • Hvor mange produkter sælger de?

  • Med hvilke produkter overlapper de med vores produktsortiment?

  • Hvilke nye produkter kunne de tænkes at lancere?

  • Hvilket produkter har de taget ud af deres sortiment indenfor den seneste tid?

Prissætning

Find frem til priserne på de produkter hos jeres konkurrenter som dine mest sælgende produkter overlapper med. I et excel ark skriver du herefter alle priser samt leveringsomkostninger op for dine egne og deres produkter. Vi tager normalt udgangspunkt i de 50 mest solgte produkter på en webshop.

Tilbud/reklamekampagner

Kører jeres konkurrenter pt. tilbud på særlige produkter? Har de specifikke rabatkoder til forskellige kanaler? Kører de pt. med reklamer i dagspressen?

Hvis de gør, hvor reklamerer de så mest prominent for deres kampagner? (På deres hjemmeside, på sociale medier, i printannoncer, i digitale annoncer eller via tv spots?)


Ved at dokumentere alle deres tilbud og reklamekampagner i et separat excel ark kan du få overblik over hvilke produkter de fremhæver mest. Disse produkter kan enten være deres bedst sælgende produkter, produkter de er brændt inde med eller nye lanceringer. Alt sammen meget interessant at dykke længere ned i.

Søgemaskineoptimering

For hver konkurrent skal du som minimum finde frem til:

  • Domæne autoritet

  • Totale antal backlinks

  • Totale antal keywords de bliver fundet på

  • Top 20 bedst rangerede keywords

Tilstedeværelse på sociale medier

For hver af dine konkurrenter skal du finde ud af:

  • Bedste sociale kanal (Målt via total følgere/subscribers/fans)

  • Bedste sociale netværk (Målt via aktivitet)

  • Gennemsnitlig antal opdateringer pr. kanal

  • Gennemsnitlig engagements rate pr. opdatering pr. kanal

Annonceringsbudget

Hvor og hvordan bruger dine konkurrenter annonceringskroner for deres produkter?

Det kan du finde frem til ved at stille spørgsmål som disse:

  • Bruger dine konkurrenter Google Adwords? Hvis de gør, på hvilke søgetermer annoncerer de så? Hint: Du kan bl.a. bruge et værktøj som semrush.com til at finde denne information nemt og hurtigt.

  • Bruger dine konkurrenter annoncering på sociale netværk? Hvis de gør, hvilke netværk er de så mest aktive på?

  • Benytter dine konkurrenter sig af videobaserede reklamer?

  • Sponsorerer dine konkurrenter konkurrencer, podcasts eller det topmoderne udtryk "influensers” som Instagram ”kendisser”?

  • Hvis det er muligt, så undersøg om dine konkurrenter benytter sig af offline annoncering. Tænk her i retning af tv, radio og trykte reklamer.

Et lille bonustip: Husk at gemme screenshots af dine konkurrenters annoncering, det kan være et rigtig godt sted at hente inspiration senere.

Kundeservice

Kvaliteten af den kundeservice din virksomhed yder, er oftest det, der kan knække en konkurrent. Det kan være svært at få information om en konkurrents kundeservice. Dog kan du få en fornemmelse af den ved at sende dem en salgsforespørgsel, ringe for at få et tilbud eller direkte foretage et køb hos konkurrenten.


Du skal også kigge efter hvilke kanaler dine konkurrenter yder support gennem. Det kan være e-mail, konsulentbesøg, chat på webshoppen og telefon m.fl.


Hvilke kanaler promoverer dine konkurrenter mest på deres hjemmeside? Det kan give dig en indikation på, via hvilken kanal kunderne som oftest foretrækker at henvende sig til dine konkurrenter.

Betalingsmuligheder

Hvilke betalingsmuligheder tilbyder dine konkurrenter? Er der en oplagt betalingsmulighed som du eller dine konkurrenter har misset?

Design og generel brugeroplevelse

Dette er et meget subjektivt punkt i enhver analyse, men en gennemgang af design og den generelle brugeroplevelse hos dine konkurrenter kan give dig fantastiske ideer til nye tiltag du kan iværksætte.


Du kan se nærmere på:

  • Hvor mange trin er der i bestillingsprocessen?

  • Hvordan er den generelle kvalitet af tekster og grafisk indhold på siden, især det der er over folden, når siden åbnes?

  • Kvaliteten og antallet af produktbilleder pr. produkt

  • Kvaliteten og længden på produktbeskrivelserne

  • Gennemsnitlig antal anmeldelser pr. produkt

Tænkt ud fra devisen, at du skal sænke den kognitive load og brugerne er mest trygge ved elementer de genkender fra tidligere. Hvis du vil have inspiration til at forbedre brugeroplevelsen på din webshop, kan du læse vores artikel om nudging.


Under dette punkt er det også værd at undersøge hvilken platform dine konkurrenters webshop er bygget op omkring. Er det en Magento webshop, Demandware(Salesforce), Wocommerce, Prestashop eller en helt femte?

Fakta om dine konkurrenter

Sidst men ikke mindst, så kan du via virk.dk finde frem til følgende oplysninger:

  • Antal ansatte i virksomheden

  • Årlig omsætning/resultat

  • Vækst i omsætning YoY

  • Antal år virksomheden har eksisteret

Du har nu lavet en omfattende konkurrentanalyse, og er godt på vej til at have udarbejdet en dybdegående SWOT analyse af din webshop. Du er nu klar til at gå videre til det overordnede marked din webshop svømmer i. (Yep, det er en skjult reference til Blue Ocean/Red Ocean teorien)

Trin 4: Forstå det marked din webshop lever i

Hvor stor efterspørgsel er der på dine produkter? Kan det forventes at efterspørgslen stiger indenfor den nærmeste fremtid? Er der danske eller internationale lovforslag der kan ændre ved efterspørgslen i markedet?


Et godt eksempel kan være, da vores politikere i efteråret/vinteren 2017 gik ud i pressen og sagde "*Vi vil sænke registreringsafgiften betydeligt” – bilsalget gik helt i stå. Den slags situationer kan være svære at forudsige, dog vil jeg anbefale, at du på det kraftigste undersøger og holder øje med lovgivning, der berører din branche og produkter.


Det kan være svært at forudsige markedstendenser, da der er meget lidt konkret data til din rådighed. Dog har du været i branchen et stykke tid, så du har nok en god idé om hvad vej markedet bevæger sig og de generelle trends.

Målet i dette trin af analysen er bl.a. at besvare spørgsmål som:

  • Hvad er den nuværende og estimerede fremtidige efterspørgsel på dine produkter?


  • Trends i markedet der kan øge efterspørgslen. Et eksempel kunne være, at en kendis går op ad den røde løber i sko, der er de samme eller ligner de sko du sælger meget.


  • Trends i markedet der kan være med til at sænke efterspørgslen. Et eksempel kunne være, at du sælger farverige kjoler og at moden skifter retning imod grå toner.


  • Lovgivning der kan ændre efterspørgslen af dit produkt, se mit eksempel ovenfor med registreringsafgiften i 2017.


  • Udvikling/disruption indenfor din branche. Et godt eksempel kunne være en ny digital platform, der gjorde det nemt for dine konkurrenter at nå dine kunder eller øge deres konverteringsrate markant over en kort periode.

I dette trin er der intet facit. Du vil ikke have eksakte tal for hver af de punkter jeg nævner ovenfor, men en generel idé om hvad vej din branche bevæger sig og den indvirkning det vil have på din virksomhed. Det er et rigtig godt udgangspunkt.

Trin 5: Saml alle datapunkter i din SWOT

Hvis du har fulgt denne guide, har du nu en overflod af datapunkter. De fortæller dig om din egen virksomhed, dine konkurrenter og dit marked.

Det er nu tid til at bruge dine datapunkter aktivt i en større sammenhæng. Vi skal nu dykke ned i hvad der er dine styrker, svagheder, muligheder og trusler.

Styrker

For at finde din webshops styrker, skal du gå gennem dine indsamlede data og besvare spørgsmål som:

  • Hvad gør I bedre end alle andre i jeres branche?

  • Hvilke konkurrencefordele har I overfor jeres konkurrenter?

  • Hvad er jeres USP? (Unique selling points)

Svagheder

For at spotte svagheder, kan du svare på spørgsmål som:

  • Hvad er dine forsendelsesomkostninger?

  • Er totalprisen for kunden billigere eller dyrere end hvis de købte dine produkter i en fysisk forretning?

  • Hvor meget skal vi bruge på markedsføring for at kunne følge med markedet? Betyder en lav nødvendig markedsføringsomkostning, at det er nemt at starte op i jeres branche?

  • Hvilke færdigheder mangler dit team af ansatte?

  • De færdigheder I mangler, er de nødvendige for at kunne drive jeres forretning?

Muligheder

Mulighederne er mange, men hvilke er de mest relevante? Det kan du finde ud af ved at stille spørgsmål som:

  • Hvilke trends i markedet kan vi udnytte for at vækste vores omsætning?

  • Hvilke svagheder hos vores konkurrenter kan vi udnytte?

  • Hvilke teknologier kan vi implementere for at øge effektiviteten?

Trusler

For at komme ind til benet af trusler mod din webshop, kan du svare på spørgsmål som:

  • Hvor svært er det at starte i jeres branche? Kan nye virksomheder skyde op og tage markedsandele fra jer?

  • Hvad er sandsynligheden for, at en stor international spiller vil komme ind på netop dit marked? Tænk eksempler som Amazon, Ebay og Zalando

  • Er der lovgivning der kan have indflydelse på jeres fremtidige vækst?

Dette er blot eksempler på spørgsmål, du kan stille dig selv, når du går i gang med en SWOT analyse. Når du indsamler data, vil du hurtigt kunne se oplagte styrker og svagheder, som du kan udnytte for at tænde bål under væksten.


Et hurtigt eksempel. Hvis din analyse viser, at du på dit team har gode designtalenter og dine konkurrenter ikke er aktivt tilstede på sociale medier, kan du bruge dine designtalenter til at dominere sociale medier og derved få større vækst end dine konkurrenter.


Et andet eksempel. Hvis I har gode produktionsforhold, som hurtigt kan gå fra prototype til færdigt produkt, kan du spotte trends i markedet og komme med nye produkter hurtigere end jeres konkurrenter.


Hvis du går gennem de 5 trin beskrevet i denne guide, vil du bedre forstå din virksomhed, dine konkurrenter og de markedskræfter der påvirker din success.

Hvor ofte skal jeg analysere min webshop?

Hos Intelligo bliver vi til tider spurgt, hvor ofte bør jeg analysere vores performance og position i markedet? Rom blev ikke bygget på en dag og vi bruger en tommelfingerregel der siger: “Marked for en webshop kan bevæge sig langt på et kvartal, derfor analyserer vi vores kunder hver tredje måned”.

Ved at lave 2-4 analyser af din webshop hvert år, har du hele tiden fingeren på pulsen. Du kan udnytte nye spændende muligheder og bliver ikke overrasket over, at en konkurrent stjæler en del af din markedsandel. Se vores artikel Hvad er en god konverteringsrate for webshops?, hvori du kan læse hvordan du fx bruger Google Benchmarking og hvordan din webshop klarer sig indenfor din branche ift konverteringer m.m.

Konklusion

Jeg håber denne artikel har åbnet dine øjne for de muligheder og styrker der er ved en SWOT analyse af din virksomhed, især din webshop. Jeg bruger selv SWOT analysen ofte og ved du kan få glæde af den, hvis du tager dens svagheder med, som må siges at være tidsforbruget.


Rigtig god fornøjelse med at analysere din webshop.

Julian F. Christmas
Julian F. Christmas

Om artiklens forfatter - Julian F. Christmas
Julian F. Christmas har siden 2008 arbejdet med online markedsføring, først som selvstændigt studiejob under sin tid på Københavns Universitet og fra 2011 fuldtid i egne webbureauer. Julian bruger sin naturvidenskabelig baggrund til analyse af indsamlede datasæt.

Hver uge afsætter han dedikeret tid til at læse originalt videnskabeligt materiale for at finde guldkorn til brug for online markedsføring. Det er mange af disse guldkorn du som webshop ejer finder her på Intelligo’s blog.

Julian F. Christmas er certificeret i Google Analytics, Google Mobile Sites, Google Ads, Google Shopping, Hubspot - Inbound Marketing, Hubspot - Growth-Driven Design, Omnisend.

Vidensdeling er ikke noget vi siger
Det er noget vi gør

5 Jun 2019

Sådan sælger du mere med rabatkoder [Guide 2019]

De fleste online købere kigger på tilbud, rabatter og undersøger priserne grundigt rundt omkring før de aflægger deres ordre. Du kender det måske selv - du er mere tilbøjelig til at foretage et køb på en webshop, hvis du har en fordel i ærmet, som enten kunne være i form af fri fragt eller en rabatkode, som giver lidt...

Julian F. Christmas

Skrevet af Julian F. Christmas
Direktør @ Intelligo Denmark ApS

18 Feb 2019

Derfor er vi vilde med video på webshops

Julian, det er fint nok du fortæller os, at videoer er det nye sort - men hvad siger andre webshops, der har prøvet det?Se dét spørgsmål vil jeg svare på i denne artikel, hvor jeg vil opsummere min samtale med Louise Nielsen fra Pixizoo.dk og komme med mine tanker om den video, som jeg oftest referer til som “en god pr...

Julian F. Christmas

Skrevet af Julian F. Christmas
Direktør @ Intelligo Denmark ApS

15 Feb 2019

SEO optimering af dine YouTube videoer

Videoer er dét, der kan skille dig ud fra konkurrerende webshops. Men hvad er videoer værd, hvis ingen ser dem? Kært barn har mange navne: Videooptimering, YouTube markedsføring eller YouTube SEO. Fælles for alle begreberne er, at målet er at dine film bliver set. Ikke nok med din video bliver synlig på YouTube - den...

Julian F. Christmas

Skrevet af Julian F. Christmas
Direktør @ Intelligo Denmark ApS