Konverteringsoptimering

Slideren koster din webshop omsætning

Julian F. Christmas
Af Julian F. Christmas · 09/01 - 2018 · Læsetid: 10 minutter.

Efter snart 10 år med danske og internationale webshops har jeg snart set det meste - og ikke mindst et utal af forvirrende slidere uden reelt indhold. Overskriften er måske en smule hård og på kanten, men jeg mener det fuldt ud. Du skal fjerne slideren fra din webshop og du skal gøre det hurtigt, for den skader din konverterings rate gevaldigt.

Slidere er hotte i moderne webdesign, og vi bliver ofte mødt af kunder, der gerne vil have en slider på deres hjemmeside. Men sagen er, at slidere ikke er en god idé for forretningen.

Slidere er populære, fordi de er dynamiske samt giver mulighed for mange billeder og mange budskaber, men de højner ikke webshoppens konverteringsrate.

Et studie fra Notre Dame University viser, at kun 1% af testpersonerne klikkede på slideren. 84% af dem klikkede kun på den første slide. De resterende 4 slides i forsøget fik hver 4% af klikkene.

Det er ikke en imponerende mikro konverteringsrate for en så prominent del af hjemmesidens design.

Slideren sidder ofte på den bedste plads på siden, nemlig på forsiden i toppen, hvor den typisk også gerne optager hele pladsen over folden.

På toppen af forsiden har vi en og kun en vigtig opgave, vi skal lede brugerne videre ind på vores webshop. Vi skal have dem det rigtige sted hen og hjælpe dem med at konvertere til et salg. Vi skal ikke spilde deres tid og begrænsede opmærksomhed på et stort intetsigende billede, en tekst der er ulæselig og en knap med en generisk tekst som “Se mere her”.


Hvad er alternativet til en slider?

Et klart budskab, fin segmentering og videre navigation. Magasin.dk gør det rigtig godt på deres nye forside.

Det store spørgsmål er nu, hvad alternativet til en slider er. Efter min mening er Magasin.dk på vej i den rigtige retning med deres nye design. De har et klart budskab jeg skal forstå på deres forside, nemlig at de holder udsalg. De har fire knapper der kan segmentere mig til deres marketing automation samtidig med de leder mig det mest relevant sted hen på deres side. Endvidere har de et par enkle produkter der lokker mig til at scroll længere ned på siden. Alt i alt en rigtig fin løsning.


Assos vil gerne have dig til at vælge en kategori hurtigt

En anden webshop der hjælper brugerne direkte fra forsiden og ned i deres store produkt katalog er assos.com
På dette screenshot er de i deres slutspurt af sommer udsalget - De vil derfor gerne guide brugerne direkte til den kategori de kunne være interesseret i og herefter kører et hæftigt retargeting flow overfor dem.


Hvorfor giver en slider ikke pote i form af konverteringer?

Hvorfor giver en slider ikke massevis af konverteringer, når nu så mange finder dem flotte og smarte? Det er først og fremmeste, fordi de ikke er brugervenlige og giver en dårlig brugeroplevelse. Har du læst min artikel om 11 nudges du kan implementere på din webshop? Hvis ikke, så er den måske også interessant for dig, der går jeg i dybden med hvordan du holder brugeren i hånden og gør det nemt for dem at konvertere.


Tilbage til hvorfor vi skal skrotte slideren på din webshop - Jeg har her samlet de 7 vigtigste grunde:


1. Brugeren mister kontrol

Slidere, der automatisk skifter mellem forskellige slides, tager kontrollen fra brugerne.

Brugerne kan ikke selv styre indholdet og bliver derfor enten irriterede eller utålmodige. Måske endda begge dele. Brugere kan bedst lide at have kontrol over interaktionen, som du kan læse hos Bokardo.com .

Men det er ikke kun brugerne, der mister kontrol over siden. Det gør du også. Du er ikke sikker på, hvilken information, dine brugere ser, hvis de fx scroller ned og derfor ikke ser slide nr. 7.

Markedsføringsmæssigt er det ikke optimalt at overlade formidlingen af dine budskaber til tilfældigheder. Derfor skal vi have både du og brugeren tilbage i kontrol.

2. Slideren ignoreres

De fleste mennesker ignorerer slideren. Jakob Nielsen, den kendte usability guru, har lavet et studie, der viser, at folk ignorerer slidere . Man kalder fænomenet ‘ banner blindness ’, hvilket betyder, at brugerne ikke kigger nærmere på de ting, de tror er reklamer.


Slidere, især dem med automatisk bevægelse, ryger hurtigt i samme kognitive kasse som reklamebannere, og bliver simpelthen ikke registreret som reelt indhold på siden.

Et andet studie af Jakob Nielsen , har han ved hjælp af eyetracking påvist, hvor brugerne kigger på en side.

Det fremgår her tydeligt, at brugerne stort set aldrig kigger på reklamer på en side. Øjet går uden om disse reklamebannere og slidere, og direkte til de dele af siden, der indeholder ren tekst eller den forventede information.

Del konklusion i punkt nummer 2 er derfor, at slidere ligner reklamer og derfor bliver overset eller ignoreret.

3. Budskabet kommer ikke ud

Jamen Julian, jeg læser faktisk det der står i slideren på min og andres webshop?

Du har helt ret. Jeg gør det til tider selv. Det er ikke alle brugere der lider af banner blindness, og nogle vil faktisk prøve at læse budskabet i slideren.

Som regel når de dog ikke at få læst hele teksten, inden det næste slide ryger ind på skærmen, hvilket giver irritation, øger den kognitive load og i sidste ende forvirrer det brugeren. Du aktivere her også den menneskelige fear of missing out - hvad stod der? Var det noget jeg burde have set? Var der en rabat for enden af teksten?

Det er især slemt for

  • Brugere med læsevanskeligheder
  • Internationale brugere med andet modersmål, som derfor læser langsommere
  • Brugere med motoriske vanskeligheder, der ikke kan nå at stoppe slideren

Den sørgelige del konklusion er derfor, at selv hvis brugerne ser slideren, kommer budskabet ikke ud.


Det er ikke kun almindeligt seende brugere, der ikke kan nå at læse teksten på slidere. Det samme gælder for skærmlæsere, som blinde, svagsynede og ordblinde benytter.

4. Slideren fjerner fokus fra vigtigt indhold

Slidere sidder for det meste i toppen af din webshop og optager den allerbedste plads. Det vil sige, at andet indhold på siden bliver skubbet ned under folden. Brugerne skal derfor scrolle for at komme hen til det indhold der hjælper dem til at konvertere.


Selv hvis en slider ikke fylder hele pladsen over folden, vil bevægelsen fra slideren stadig tage fokus væk fra det øvrige indhold . Den ældste del af vores hjerne, krybdyrhjernen, er nemlig designet til at reagere på bevægelser i tilfælde af fare.


Ikke nok med jeg mener slidere skader dine e-handels konverteringer, så kan det også være skidt i forhold til SEO. Over folden skal du have dit primære formål med hjemmesiden uanset om det er leads, konvertering eller direkte salg. Og som jeg tidligere har nævnt, klikker kun 1% af brugerne - langt de færreste - på slideren .


5. Siden bliver langsom

Vi ser mere og mere, at hastigheden på din webshop er direkte korresponderende med din konverteringsrate. Jeg har selv set det hos flere af vores kunder her hos Intelligo . De fleste slidere og billedkarruseller gør din side langsommere. Det hele fylder og gør, at siden loades langsommere. Langsom loadtid har negativ indflydelse på din SEO. Google prioriterer brugeroplevelsen højt, og ventetid er aldrig lig med god brugeroplevelse.


Når brugeroplevelsen falder, så kan du risikere at ryge længere ned i søgeresultatet, da Google analysere din værdi ud fra brugeren er i centrum. Det er en længere historie og den kan du høre mig gå i dybden med i denne podcast om konverteringsoptimering .


6. Slideren er ikke mobilvenlig

Endnu et teknisk punkt. De fleste slidere fungerer nemlig dårligt responsivt. Jeg har set utallige flotte slidere på desktop, men sjældent en der er letlæselig på en mobil enhed. I nogle tilfælde fjernes slideren i mobilversionen med eksempelvis bootstrap css klasser som hidden-sm og hidden-xs. Indholdet i slideren er herved ikke synligt for de brugere, der benytter sidens mobilversion, men loades stadig.


Mobilvenlighed er et centralt begreb i forhold til SEO og konverteringsoptimering af webshops. Det er derfor ganske ulogisk at implementere en slider, når det ikke virker for de mobile brugere af hjemmesiden.


7. Forvirrer markedsføringen

En slider tillader mange billeder og meget indhold på få pixel, og de er derfor blevet populære. På den måde kan man nemlig skyde med spredehagl og ramme mange målgrupper og afprøve mange ideer, eller give plads til mange forskellige afdelinger i et større firma.

Problemet er bare, at det ikke er det, der sker, som jeg også har nævnt tidligere. De brugere, der kigger på slideren, er højst sandsynligt irriterede og forvirrede, og har ikke forstået budskabet.

Eller budskaberne. For der sendes generelt mange budskaber med en slider, hvilket også gør markedsføringen ufokuseret. Du sender et signal, om at du ikke ved, hvilken del af din forretning, der er mest interessant, men her er 10 lige spændende dele.

Det forvirrer brugerne, som ikke efterlades med et klart indtryk af, hvad firmaet står for.

Forhåbentligt er budskabet nu klart: Du ikke skal vælge en slider!

Hvis du stadig ikke er overbevist, har jeg allieret mig med et citat af James-Royal Lawson :


It gets ignored. It’s distracting. It’s confusing. It squeezes out relevant content. It slows down your site. It causes global warming.


Så er det vist slået fast med et syvtommer søm!


Den perfekte forside på en webshop

Hvad kan du gøre for at optimere din egen forside? Først skal du kigge på indholdet i hvert slide. Hvor vigtigt er det?


Hvis det ikke er bydende nødvendigt, at indholdet holdes på samme side, må du udvælge det vigtigste at have fokus på i forhold til din markedsføring og konverteringsrate. Hvad er dine unikke fordele, også kaldet USP (Unique Selling Proposition)?


Best practice inden for usability er, at der kun skal være en call to action pr. side, som du kan læse om ved Bokardo.com her . I en slider er der normalt lige så mange call to actions, som der er slides.


Et rigtigt godt alternativ til slideren er derfor at have et stort statisk billede over folden, der klargør dit budskab - også kaldet et hero-image.


Er indholdet i hvert slide så vigtigt, at det skal være på den samme side, skal du nok overveje en opbygning med flere selvstændige afdelinger på siden. Det er fx tilfældet med flere store tøjbutikker på nettet, der har en indgang til hhv. herretøj, dametøj og børnetøj.


Hvis du er i tvivl om hvilket budskab der er vigtigst for din forretning, så vil jeg som altid opfordre dig til at splitteste indholdet på din forside. Det er lettere end du tror og du får valid data at basere din beslutning på.


Du kan komme igang gratis med et system som Google Optimize hvis du har lidt teknisk, alternativt skal du være meget velkommen til at kontakte os. Så skal vi hjælpe dig med at opstille en god splittest hypotese, opbygge test varianterne og implementere de nødvendige kode stykker til eksekvering og tracking på din webshop.


Afrunding om slidere på webshops

Mange virksomhedsejere, designere og marketingfolk (intern som ekstern) elsker slideren for sin dynamik og evne til at indeholde mange billeder og budskaber på meget lidt plads - men det gør dine kunder ikke.


Men de mange budskaber når kun ud til de færreste brugere. En slider er ganske enkelt spild af plads og penge.


Mange brugere overser simpelthen, at slideren er reelt indhold på siden, og behandler den som en bannerreklame, som Jakob Nielsen bl.a. har påvist ved hjælp af eyetracking.


De brugere, der prøver på at forstå indholdet i slideren, må også give op i hobetal, enten fordi slideren skifter for hurtigt, så de ikke kan nå at læse det, eller fordi de bliver trætte af at vente.


Det ender altså ud med, at det kun er 1% af brugerne af en hjemmeside, der klikker på et slide, hvilket er en meget dårlig konverteringsrate. Især når man tager i betragtning, at en slider som oftest har den bedst mulige placering og også gerne fylder halvdelen af forsiden. Det er her brugerne skal ledes videre i systemet.


Det kan altså meget bedre betale sig at vælge en løsning, hvor der er statiske billeder med fokus på USP og én simpel call to action.


Sidst men ikke mindst, så splittest altid din forside og dens indhold. På den måde er du sikker på du, at du hele tiden har den bedste version at vise dine brugere.


Rigtig god fornøjelse med at slette slideren fra din webshop. Lad mig høre hvordan det er gået eller om du har vundet store spring i din konverteringsrate efter ændringen