Konverteringsoptimering

Udvis ekspertise, autoritet og tillid - det får din konverteringsrate til at stige

Julian F. Christmas
Af Julian F. Christmas · 16/03 - 2018 · Læsetid: 3 min..

Mange webshopejere tænker kun på Google som en trafik kilde. Det mener jeg er en fejl. Der kommer nemlig mange guldkorn fra søge gigantens kæmpe datasæt. I dag skal vi kigge nærmere på hvordan Googles data kan bruges til konverteringsoptimering på din webshop.

Tilbage i 90’erne var en hjemmeside for det meste blot en masse tekst, et par links og var du heldig, et enkelt billede. Sådan er det ikke i dag.

De fleste hjemmesider i dag består af store mængder grafik, styling og mere eller mindre relevant tekst indhold. Det er derfor vigtigt altid at spørge sig selv om ”Opfylder denne specifikke side brugerens behov?”

Der er altid en grund til at en person har investeret energi i at lave en specifik side. De fleste sider er lavet for at hjælpe andre med at finde nyttig viden og brugbar information.

Andre sider er lavet med det eneste formål at tjene penge, uden egentlig at ville hjælpe brugerne.

Google er meget direkte i deres Quality Raters Guidelines fra 2014, sider der rangeres højt skal være skabt for at hjælpe brugerne.

Sider, der blot er skabt for at franarre brugerne personlige oplysninger, penge eller direkte skade dem, anser Google som sider af lav kvalitet.

Google mener endvidere, sådan helt officielt, at en side der hjælper brugerne skal rates højere end en side med ligegyldigt indhold. Ikke nogen stor overraskelse her, eller måske? Læs ikke her ligegyldigt indhold som tegneserier eller satire, nej læs det i stedet som indhold der ikke hjælper brugerne. Igen holder Google et meget tæt fokus på brugerne.

Så nu slår jeg det lige ind med syv tommer søm: Du skal altid have brugerens hensigt i fokus.

Eksempler på sider med høj kvalitet set med Googles øjne:

  • Informations sider om et given emne

  • Sociale netværk til deling af billeder, video og andre medier

  • Debatfora der giver mulighed for at udtrykke en mening

Sider med behov for en ekstra høj kvalitet for at rangere i Google:

  • Produkt sider der har til formål at sælge produkter til brugerne

  • Finansielle sider

  • Medicinske sider

Lad os lige holde fast i produktsiderne. Det er nemlig dem, du kære læser, oftest spørger ind til når du sidder overfor mig til et møde eller i telefonen.

En god produktside skal tre ting; etablerer ekspertise, vise autoritet og vække tillid.

Ekspertise

Det er vigtigt at gøre det klart for brugerne at du/din virksomhed besidder en ekspertise indenfor det område I beskæftiger jer med.

Mange tænker på officiel ekspertise. Det giver god mening når vi taler om eksempelvis medicinske sider.

Eksempel: http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/roedehunde.htm

Forfatteren: Per Grinsted, speciallæge i intern medicin – har en klar officiel ekspertise indenfor sit område.

Men hvad med mere jordnære webshops?

Jo her bliver det lidt mere interessant. For ekspertise kan være mere end en uddannelse, det kan også være en lang familie tradition eller et håndværk man mestrer til perfektion.

Jeg vil gerne komme med tre eksempler, du måske ikke har tænkt på:

  • Malgodt.dk udviser stor ekspertise indenfor deres fag

  • Sømods Bolcher har over 125 års stolt familie tradition at bygge deres ekspertise på

  • Claus-holm.dk er bygget op omkring Claus’ ekspertise der er blevet udvist gennem en årrække på tv.

Alle tre ovennævnte eksempler ville med stor fordel kunne fortælle en historie, der udviser deres ekspertise som en del af det samlede content på hver produktside.

Take home: Husk altid at udvise ekspertise indenfor jeres område. Har I en formel uddannelse, så skriv det.

Google siger at ekspertise ikke nødvendigvis skal vises på hver side, men blot på din webshop generelt. Jeg mener at du skal udvise den på hver side – brugerne besøger nemlig ikke alle sider på din webshop, så hvorfor ikke dele ud af din ekspertise alle relevante steder?

Autoritet

Linjen mellem Ekspertise og Autoritet kan være lidt blurry for mange, så lad mig opsummere det kort:

Ekspertise er baseret på dit brand og ansattes formelle eller uformelle uddannelse/erfaring indenfor et givent emne.

Autoritet er baseret på udviste autoritet/viden indenfor emnet.

Godt – Vi har vist vi er besidder ekspertise indenfor området, nu skal vi slå det fast.

Det gør vi med velskrevet indhold der besvarer brugernes hensigt og spørgsmål.

Ved at kunne svare på alle brugerens spørgsmål, viser du jeres autoritet inden for feltet.

I forstår brugerne og I gør dem klogere.

Hos Intelligo sidder vi tit til indledende møder med nye kunder og taler om de kræfter de selv skal bruge for at opnå de ønskede resultater.

Som oftest starter vi med at sige ”I skal skrive 1500 ord pr produkt” – blot for at se dem falde ned af stolen. Et par måneder senere når vores samarbejde er godt i gang er 1500 ord pludselig intet problem længere. De har nemlig lært at de blot skal:

  • ­Besvare alle brugernes spørgsmål

  • Komme med al faktuel information

  • Fortælle meget klart hvilket problem netop dette produkt løser for deres kunde

Du tænker måske at 1500 ord er der ingen der læser, dog ser vi, Intelligo, mange sessions optagelser der modsiger dig. Der er faktisk brugere derude der læser hvert et ord du skriver. Der er også dem der blot skimmer siden og tænker ”De har styr på det”. Som webshop ejer/medarbejder har du ikke råd til at vælge sort eller hvidt, du skal dække bredt og det gør ud ved at tilgodese så mange brugeres hensigt som muligt.

Eksempel: https://anovaculinary.com

Anova sælger en moderne fortolkning af en klassisk Sous Vide maskine. Det de på deres produktside gør så godt er, at de svarer på samtlige af brugernes spørgsmål uden du som besøgende føler du bliver over bombet med information. Du kan se en film, du kan se flotte klare billeder af resultatet og du kan læse dybdegående artikler der forklarer dig fordelene helt ned i mindste detaljer.

Tillid

Tillid eller trust til brands er en af mine personlige kæpheste.

Du og jeg lever i dag i en verden hvor alle og enhver kan oprette en nogenlunde flot og professionel hjemmeside. Det kan være svært at gennemskue hvem der reelt står bag og om jeg overhovedet vil modtage mine vare når pengene først er trukket – så hvad gør jeg? Jo jeg søger og spørger dem jeg kender eller dem der ligner mig.

På en webshop kan du skabe tillid på eksempelvis disse tre måder:

  • Brugergenereret indhold som anmeldelser eller billeder af jeres produkt i brug

  • Du kan få eller linke til omtale af webshoppen i dags pressen

  • Du kan få eksperter til at udtale sig positivt om jeres produkt

Brugergenereret indhold

Jeg kunne skrive meget og længe om brugergeneret indhold – Jeg skal prøve at gøre det kort.

Hvis du selv skal købe en ny plæneklipper, hvilken vælger du så?

  • Den der har en lang teknisk specifikation og lover at den gør dit græs grønnere for hver gang du bruger den

Eller

  • Den din nabo har fortalt dig om over hækken alt imens du ser hvor flot hans græsplæne er blevet?

Jeg ved godt hvilken en jeg ville vælge.

Det er derfor vigtigt at du løbende indsamler tilbagemeldinger, billeder og videoer som dine kunder har sendt dig. Disse kan du, med kundernes accept, med stor fordel vise på relevante produkt sider. Hos Intelligo vi set stigninger på flere hundrede procent i konverteringsraten blot ved at indsætte brugergenereret billeder og anmeldelser.

Vi er faktisk så vilde med brugergenereret indhold, at vi har udarbejdet et unikt system vi bruger til indsamlingen for vores kunder. Det kan du læse mere om under punktet Intelligo the app, så mere om det en anden god gang.

Presseomtale

At få omtalt dit brand i dagspressen kan have en kæmpe betydning for konverteringerne. Det giver brugerne en udvidet følelse af tillid til dit brand, hvis du er blevet omtalt på enten tv/radio eller i aviserne.

Et par eksempler:

En af vores kunder fik 4 minutters TV på DR1 i primetime – i dagene efter udsendelsen blev vist var deres konverteringsgrad fra besøgende til fuldendte køb hele 79%. Vel og mærket var det ikke et lille billigt produkt, det var et produkt i 10-15.000 kroners klassen. Det viste os, at besøgende der kommer ind som kvalificerede leads har en høj tilbøjelighed til at købe produktet, dog er effekten kortvarig med et enkelt tv indslag.

En anden af vores kunder fik først 9 minutter på TV2 Lorry og efterfølgende en fast plads i en programserie på TV2. Dette betød meget deres transaktionsvolumen der steg med hele 477,78% set i forhold til samme periode året før. (Dette var en kombination af stigning i både trafik samt konverteringsgrad som følge af presseomtalen og introducering af social proof på webshoppen)

Ekspertudtalelser

Jeg ved dit produkt er fantastisk og at du brænder for at få det ud over stepperne – ellers ville du jo ikke læse med her. Dog er det ikke alle der ved det. Vi lytter alle til såkaldte eksperter, når vi skal vurdere om et produkt er godt eller skidt.

Det kan derfor være en god ide at få en kendt ekspert indenfor netop dit markeds område til at gennemgå, vurdere og udtale sig om jeres produkt.

Eksempel:

Vi har en kunde der var helt ukendt i et nyt marked. Vi identificerede en meningsdannende ekspert i det nye marked og med en enkelt ekspert udtalelse på deres produktside gik de fra 0.88% til 2.30% (Stigning på 161.36%) i mikro konverteringer. Mikro konverteringen der her blev målt på var fra produkt side til produkt lagt i kurv.

Sidst men ikke mindst, så er det svært at have tillid til en webshop der ikke tydeligt skildre med sine juridiske informationer.

Sørg altid for at have:

  • Navn, Adresse og CVR nummer tydeligt på alle sider

  • Kontakt oplysninger som e-mail og helst telefon

  • Link til handelsbetingelser og privatlivspolitik

Hvordan koger vi alt dette ned til tre konkrete ting du kan gøre i dag?

  1. Læs jeres webshop igennem og læg mærke til steder i udviser ekspertise – måske kunne der tilføjes flere sektioner?

  2. Kig på jeres produktsider, svarer I på brugernes spørgsmål? Er der et spørgsmål en kunde har spurgt om nede i butikken eller over e-mail, så er der 10 der sidder derude og tænker over det.

  3. Gå på Trustpilot, Facebook, Tripadvisor (Relevant hvis du driver en fysisk forretning) og Google Maps Reviewhvad siger kunderne om jer? Hvordan er jeres omdømme og kan I finde på måder at få flere til at sende jer brugergenereret indhold?

Hvis du synes overstående var interessant, så har vi flere tips og tricks, som du kan læse i vores artikel Brug nudging når du skal konverteringsoptimere din webshop.